GR|EN

Φάβα παντρεμένη με Chardonnay Αρβανιτίδη

Το Κτήμα Αρβανιτίδη δίνει νοστιμιά στη Μεγάλη εβδομάδα

Για τη Μεγάλη Δευτέρα προτείνει:
Φάβα παντρεμένη με Μαλαγουζιά Αρβανιτίδη

Φάβα παντρεμένη*
από τον chef Νίκο Κατσάνη

Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. κίτρινη φάβα
8 λιαστές ψιλοκομμένες ντομάτες
1 χούφτα ξαλμυρισμένη κάπαρη
1 καρότο
2 μέτριες μελιτζάνες
200 γρ. κρεμμύδια
100 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα, 12 φορές στον όγκο της φάβας και ρίχνουμε το όσπριο. Μόλις βράσει, ξαφρίζουμε τη φάβα, βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα και το καρότο σε κομμάτια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο με χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε πυραμίδες, τις ξεπικρίζουμε, τις ροδίζουμε στο τηγάνι και τις τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μαραίνουμε με λάδι. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και περιμένουμε μέχρι να γκλασαριστούν. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, κάπαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες. Ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά. Απλώνουμε τη σάλτσα κρεμμυδιού, κάπαρης και ντομάτας στο πιάτο. Τοποθετούμε μια μελιτζάνα στο κέντρο και γύρω-γύρω με κορνέ «χτίζουμε» τη φάβα.

Κρασί
Μαλαγουζιά Αρβανιτίδη

* Παντρεμένη: Δόκιμος μαγειρικός όρος της εποχής της... αφορίας όπου υπόλοιπα προηγούμενων φαγητών, σε συνδυασμό με άλλα υλικά και με ελάχιστη επεξεργασία, μετουσιώνονταν σε νέα, τα οποία ενώ παρασκευάζονται από την ίδια πρώτη ύλη, γευστικά δε θυμίζουν σε τίποτα τα προηγούμενα.

νέα