GR|EN

Μύδια αχνιστά

Ίσως να’ ναι οι πλούσιες εκβολές των ποταμών στα άκρα της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου απλώνουν οι ψαράδες τα δίχτυα τους, ίσως πάλι να φταίει το βαρύ κλίμα της πόλης που σημαδεύει τη γαστρονομία της, πάντως πουθενά αλλού τα μύδια δεν είναι πιο τροφαντά και πιο νόστιμα.

Υλικά (μερίδες: 6)
1 κιλό μύδια με καύκαλο, τριμμένα και πλυμένα καλά
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 πράσο (μόνο το άσπρο τμήμα) κομμένο σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. βούτυρο + 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
300 γρ. λευκό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι χυμό
αλάτι, πιπέρι
3-4 ροδέλες πράσινης καυτερής πιπεριάς

Παρασκευή
Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα και το αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει το κρασί, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Περιμένουμε να πάρουν βράση και αμέσως προσθέτουμε τα μύδια. Κλείνουμε το καπάκι και τ’ αφήνουμε ν’ ανοίξουν. Όσα δεν άνοιξαν τ’ αφαιρούμε. Κουνάμε την κατσαρόλα για ν’ ανακατώσουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, την πιπεριά, τ’ αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.

Το μυστικό της επιτυχίας
Όταν χρησιμοποιούμε μύδια με καύκαλο δεν τραβάμε ποτέ την τρίχα, αν δεν τα μαγειρέψουμε αμέσως, γιατί τα μύδια πεθαίνουν και αποσυντίθενται.

νέα