GR|EN

Ψάρι γεμιστό και Chardonnay Αρβανιτίδη

Το γεμιστό ψάρι ήταν η παραδοσιακή Μεγαλο-σαββατιάτικη προσφορά προς τη νονά στον Σοχό. Το δώρο συνολικά περιελάμβανε το ψάρι μαγειρεμένο, ψωμί, γλυκά και κόκκινα αυγά. Όλα μαζί, πάνω σε δίσκο, με υφαντό τραπεζομάντιλο και τυλιγμένα με κεντημένο μαντήλι, αποτελούσαν την «κανίστρα».


Υλικά
1 γριβάδι γύρω στα 3 κιλά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

100-150 γρ. σταφίδες ξανθές

1 κιλό κρεμμύδια

2-3 δαφνόφυλλα

μπαχάρι

αλάτι και μαύρο πιπέρι

 

Παρασκευή
Σωτάρουμε ένα κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ρύζι με λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι. Γεμίζουμε το γριβάδι με το μίγμα και το ράβουμε. Το τοποθετούμε στο ταψί. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε γύρω-γύρω από το ψάρι. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό και  ψήνουμε στους 200° C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Αρμονία με το κρασί:

Το γλυκοφάγωτο αυτό ψάρι αναζητά επίμονα ένα πλούσιο κρασί με λίγο βαρέλι και ζωηρή οξύτητα. Ιδανικός συνοδός το Chardonnay Αρβανιτίδη.

 

Η συνταγή προέρχεται από την συλλογή και καταγραφή συνταγών από την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης.

νέα